Kapara trnitá

1. října 2011 v 19:46 | Bobika 1965 |  Středozemní rostliny



Popis rostliny:
Kapara trnitá je keř, který má asi jeden centimetr velké, zelené kapary, známé koření. Často se mylně považují za plody, ale jsou to mladá poupata bílých květů.

V oblasti rozšíření rostliny se kapary používaly také k léčení nemocí sleziny, arteriosklerózy, artrózy a revmatismu. V kaparech byly nalezeny mezi jinými látkami flavonoidové glykosidy, rutin a glukokaparin.

Původ:
Kapara trnitá je původem ze zemí Středomoří, z pobřeží severní Afriky až k Asii.

Použití:
Kapary povzbuzují chuť k jídlu, podporují zažívání a mají močopudný účinek. V lidové medicíně se dříve používala i kůra keře. V kuchyni se používají sušená a naložená poupata ve směsi octa a oleje. Nejlepší kapary pocházejí z jižní Francie a jako nejchutnější se oceňují velmi malé kapary. Ve středomořském prostoru se také konzumují ostře chutnající, podlouhlé bobule jako "kaparová jablka" nebo "kaparové okurky".

Fota naleznete v části GALERIE-STŘEDOZEMNÍ ROSTLINY-KAPARA TRNITÁ
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama